سید علی موسوی نژاد منو

لینک مستقیم:

(تاریخ ولادت موسی بن جعفر در کتاب تثبیت الامامه قاسم رسی!) نمونه ای از مطالعات سطحی و اظهار نظرهای بدون دقت

چندی قبل  در یکی از سایتهای نه چندان معتیر با نام (شیعه نیوز) به صورت اتفاقی دیدم که از قول شخصی که البته نمیشناسم مطلبی بسیار عجیب نقل شده است…
در این مطلب در باره ولادت امام هفتم شیعیان امامیه آمده است که برخی از علما ولادت آن حضرت را در هفتم صفر می دانند و تنها شاهد آن از کتب روایی خبر واحدی از  کتاب تثبیت الامامه قاسم رسی است!

نقل این مطلب حاکی از عدم دقت در مطالعه و تحقیق و پژوهش  است که باید گفت متاسفانه امروزه نمونه های بسیاری از این دست در کتابها و مقاله ها و اظهار نظرهایی که منتشر هم میشوند دیده میشود…
جای بسی تاسف است که غربیان در مطالعاتشان در حوزه تاریخ و علوم اسلامی دقت ها می کنند و مو شکافی های حیرت آور دارند و برخی از ما  با بی دقتی تمام قلم می زنیم و اظهار نظر می کنیم و البته ادعاهایمان گوش فلک را کر کرده است…
جهت اطلاع عرض میشود.. قاسم بن ابراهیم طباطبا مشهور به قاسم رسی متولد ۱۶۹ هجری قمری و متوفای ۲۴۶ هجری قمری یکی از عالمان خاندان حسنی در قرن سوم بوده که بر مذهب زیدیه تالیفاتی از او به یادگار مانده و زیدی مذهبان از او به عنوان یکی از مهمترین امامان خود یاد می کنند. اهمیت او و نظراتش در فقه و کلام و سائر علوم اسلامی به اندازه ای بوده که مکتبی به نام قاسمیه منتسب به او در میان زیدی مذهبان قرن سوم به بعد در عراق و حجاز و خراسان و طبرستان و دیلم طرفدار و پیروانی یافته و تا قرنها آراء و اندیشه های او محل گفت و گو و مورد توجه زیدیان و غیر زیدیان بوده و هست.
او رابطه چندان خوبی با امامیه و ائمه متاخر آنان که با او معاصر بوده اند نداشته و در مجموعه آثارش که در دومجلد اکنون سالهاست منتشر شده در دو رساله به رد رافضه و رافضیان که مرادش شیعیان امامیه و احیانا اسماعیلیه است پرداخته است.
یکی دیگر از آثار او  با نام تثبیت الامامه همان اثری است که به اشتباه از آن مطلب نقل شده است… در این رساله به هیج وجه در باره موسی بن جعفر(ع) و تاریخ ولادت ایشان یا چیزی شبیه به آن مطلبی ذکر نشده است و اصولا موضوع این کتاب یا رساله ربطی به ذکر چنین تاریخی ندارد و این اثر  تاریخی یا (به قول گوینده مطلب فوق) روایی نیست تا بخواهد خبر واحد باشد و…
پس جگونه این گوینده چنین مطلبی را به نقل از کتاب تثبیت الامامه قاسم رسی نقل کرذه؟!
متعجب و حیرت زده بودم… تا اینکه متوجه شدم ایشان به نسخه ای از کتاب تثبیت الامامه مراجعه کرده که اخیرا شخص بی دقت دیگری به نام صالح الوردانی که آثار او مملو از بی دقتی  است آن  را به اصطلاح تحقیق و به صورت مستقل منتشر کرده است. صالح الوردانی بدون هیچ توجیه و ربطی در پایان کتاب قاسم رسی که اصولا او را درست نمی شناسد… مطلبی با عنوان موجز قی تواریخ الائمه الاثنی عشر ذکر کرده که موجب توهم گوینده مطلب مورد نظر شده که قاسم رسی در کتابش تاریخ ولادت امام هفتم را هفتم صفر دانسته! حال آتکه چنین نقلی توسط صالح الوردانی به عنوان ضمیمه کتاب قاسم رسی اضافه شده و هیچگونه ارزشی ندارد…

برای دیدن متن این اظهار نظر… ببینید:  شیعه نیوز

در آنجا آمده است:

درباره تاریخ ولادت امام موسی کاظم (علیه‎السلام) اختلافاتی وجود دارد. چند قول در این ‏باره مطرح شده  به نظرتان کدام قول صحیح است؟
در باب ولادت امام کاظم (علیه‎السلام) دو دسته قول داریم. دسته اول اقوال برخی علما (وو نه روایات) است که تاریخ ولادت حضرت را هفتم ماه صفر تعیین کرده‎اند؛ همانند کتاب «تثبیت‎الامامه» اثر قاسم بن ابراهیم الرسی. از آنجا که این کتاب، روایی است باید گفت غیر از این روایت دلیل دیگری بر ولادت حضرت در هفتم ماه صفر نداریم و در واقع خبر واحد است….

تصویر جلد کتابی که آقای صالح الوردانی از قاسم رسی منتشر کرده… بدون اینکه او را درست بشناسد و بشناساند!

چه بسیار است فاصله ما با کسانی همچون پروفسور ویلفرد مادلونگ که بیش از پنجاه سال قبل در مغرب زمین پایان نامه دکتری خودش را به قاسم رسی و آثار و اندیشه های او اختصاص داده و آنها را در حالی که هنوز چاپ نشده بودند مورد مطالعه و دقت قرار داده است…

برای دیدن مجموعه کتب و رسائل قاسم رسی و از جمله کتاب تثبیت الامامه وی که در دو مجلد توسط زیدیان یمن منتشر شده است به آدرس زیر مراجعه کنید:

مجموع کتب و رسائل الامام القاسم الرسّی

 

  • از ارسال پیام شما متشکریم . میتوانید از کد های اچ تی ام اس strong , code و a href استفاده کنید.